Aganta Burina Burinata
(Halikarnas Balıkçısı)
Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen Cevat Şakir’in 1945 yılında yayımlanan romanı Aganta Burina Burinata, yazarın en çok tanınan eserlerinden bir tanesidir. Romanın başlığı, “Aganta Burina Burinata,”Akdeniz’de denizcilerin on dokuzuncu yüzyıla kadar kullanmaya devam ettiği ortak dil lingua franca’dan gelir ve çok temel olarak, bir geminin yelkenlerine bağlı halatlarının, özellikle denize açılma anı gibi, gemiye hız kazandırılması gereken anlarda gergin tutulması için verilen bir komut olarak tanımlanabilir.
Aganta Burina Burinata, ana karakteri Mahmut’un gözünden anlatılır ve anlatıcının deniz tutkusuna yoğunlaşır. Denizci bir aileden gelen Mahmut’un anne ve babası, daha önceden yaşamış oldukları zorlukları ve kaybettikleri akrabaları düşünerek Mahmut’un karada sakin bir hayat sürmesi için ellerinden geleni yaparlar, fakat Mahmut bunlara aldırış etmeyip çocukluğundan beri çok sevdiği denizlere açılmayı başarır.
Romanın merkezindeki konulardan bir tanesi, denizin korkunç ama çekici yapısı olarak tanımlanabilir: Deniz Mahmut için bir tutkudur, ancak karada yaşamak pek çok açıdan daha mantıklıdır. Deniz özgürlüktür, ancak bütün “kararları” doğa verir, bu açıdan insan yalnızca denizin doğasına bağımlı olabilir.
Halikarnas Balıkçısı bu yapı üzerinden özgürlük; bağımsızlık, başkaldırı ve denizlerde çalışan insanların yaşam koşulları gibi temaları ele alır.
- Arka Plan
- Özet
- Karakterler
- Karakter Şeması
- Analizler
- Alıntılar
- Arka Plan