Uluç Reis
(Halikarnas Balıkçısı)
Türk Edebiyatı’nda denizle en çok özdeşleşen yazar olan Halikarnas Balıkçısı’nın 1962 yılında yayımlanan bu romanı, Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki “altın çağı” olarak kabul edilebilecek on altıncı yüzyılı konu alır.
Romanın isminden de anlaşılacağı gibi, kitabın büyük bölümü bu dönemin en önemli denizcilerinden Uluç Ali Reis’e ayrılmıştır. Ancak Halikarnas Balıkçısı; dönemin deniz savaşlarını ve Türk korsanlarının kahramanlık hikayelerini romantik ve coşkulu bir dille ele alırken, Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis gibi önemli kişileri de anlatısının dışında bırakmaz.
Bu durum, Uluç Ali’nin çocukluğu ve denizciliği öğrenme yılları ile başlayan tarihi romanın, belli noktalarda bir roman olmaktan çıkıp bir tarih kitabı şeklinde devam etmesine yol açar.
Özellikle Uluç Ali’nin yetişkinlik yıllarında, olay odaklı bir anlatım takip eden, tarihi kaynaklardan alıntılar yapan ve farklı tarih yorumlamalarını karşılaştırarak bir tarih kitabı halini alan eser, okuyacak hoş bir roman arayanlar için ideal bir kitap olmayabilir. Fakat aynı sebepler Uluç Reis’i; deniz, denizcilik tarihi ve Osmanlı’nın Akdeniz’de hüküm sürdüğü yılları daha yakından tanımak isteyenler için ideal bir eser haline getirir.
- Arka Plan
- Özet
- Karakterler
- Karakter Şeması
- Analizler
- Alıntılar
- 16. Yüzyılda Avrupa ve Akdeniz
- Korsanlık
- Halikarnas Balıkçısı