Eskici ve Oğulları
(Orhan Kemal)
Orhan Kemal’in tanınmış romanlarından Eskici ve Oğulları, Adana’da yoksullukla mücadele eden bir ailenin, bu durumdan kurtulmak için atıldığı bir macerayı ve bu maceranın sonuçlarını konu alan trajik bir roman olarak tanımlanabilir.
Adana’da geçen hikaye, ailenin en yaşlı üyesi Topal Eskici’nin dükkanında başlar: Topal Eskici’nin büyük oğlu, birkaç hafta sürecek, çok yoğun ve zor şartlarda çalışacakları bir işten elde edecekleri gelirin kendilerini rahatlatabileceğini, gelecek yatırımları için sermaye yaratabileceğini düşünür.
Büyük oğulun bu planı, Orhan Kemal’e büyüdüğü şehir Adana’yı birkaç açıdan inceleme fırsatı verir. Yazar, bir yandan şehrin içinde yaşayan zanaatkarların, ekonomik sistemin değişmesi ile nasıl zarar gördüğünü gösterirken, diğer taraftan Çukurova’nın tarım işçilerini, bu işçilerin zorlu yaşam ve hayat koşullarını gözler önüne serer.
1962 yılında yayımlanan roman, başından sonuna kadar bu temalar üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, Eskici ve Oğulları, Türk Edebiyatı’nda toplumcu gerçekçilik akımının iyi bir örneği olarak gösterilebilir.
Tiyatro ve sinemaya da uyarlanan Eskici ve Oğulları, çeşitli mecralarda “Eskici Dükkanı” adı ile de karşınıza çıkabilir.
- Arka Plan
- Özet
- Karakterler
- Karakter Şeması
- Analizler
- Alıntılar
- Orhan Kemal
- Çukurova
- Sanayileşme